Το ερμαφρόδιτο ιδεολογικοπολιτικά κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δε μπορεί να οικειοποιείται τον φιλελεύθερο λόγο και τις ιδεολογικές αντιλήψεις, επιλογές της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και ταυτόχρονα, να λεηλατεί εκ του ασφαλούς συστηματικά, δίχως άλλο, εκλογικά την κοινωνία της οικονομίας και της αγοράς.

Για το λόγο αυτό, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έξω και πέρα από την λογική του ώριμου φρούτου και του απλού παρατηρητή των κοινωνικοπολιτικών δρώμενων, οφείλει άμεσα, σε αντιστοιχία με τη συνταγματική της αποστολή και την ιδεολογικοπολιτική (δίχως αιρέσεις ή εκπτώσεις) διαχρονικά, ταυτότητα της, να διεκδικήσει τη θετική ψήφο των πολιτών – όχι την ψήφο διαμαρτυρίας- μακράν της άρνησης και του συνήθους εύπεπτου, ρηχού, (συνώνυμο του λαϊκισμού) καταγγελτικού λόγου.

Οφείλει άμεσα, να μεταδώσει το όραμα της για μια ανοικτή κοινωνία των πολιτών, με προτεραιότητα την παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομία. Να προσδιορίσει τον βηματισμό της κοινωνικοοικονομικής της πολιτικής, με άξονα αναφοράς τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, την αφοσίωση στον άνθρωπο, την πίστη στους νέους και τις δυνάμεις της αγοράς, ήτοι τις υγιείς επιχειρήσεις.
Γιατί η πολιτική, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί θάρρος και βούληση, ειλικρίνεια και συνέπεια προθέσεων, σαφήνεια στόχων και εμπιστοσύνη. Πριν από όλα όμως, η κοινωνία των πολιτών, απαιτεί όραμα, κοινωνική δικαιοσύνη, ελπίδα και προοπτική…

Xρήστος Κ. Μακρίδης
Εκπαιδευτικός-Καθηγητής Μ.Ε.
Πολιτικός Επιστήμων-Τεχ.Γεωπόνος-Παιδαγωγός