Η Λένα Νησιάντση είναι μία θαυμάσια σύζυγος και μητέρα. Απλή, προσιτή και με κοινωνικές ευαισθησίες δεν έπαψε ποτέ ν’ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Στις προσεχείς εκλογές αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά θέτοντας υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Δημοτική Πρωτοβουλία Έδεσσα – Βεγορίτιδα», του νυν Δημάρχου κ. Δημήτρη Γιάννου.

Στα μάτια και το λόγο της μπορεί κανείς να διακρίνει την επιθυμία και τη θέλησή της για προσφορά. Πιστεύει ότι η πόλη που μεγάλωσε και ζει, παρά τα σπουδαία και σημαντικά βήματα που έγιναν από την παρούσα δημοτική αρχή, αξίζει ακόμα περισσότερα. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου, που έμπρακτα έχει αποδείξει τις κοινωνικές του ευαισθησίες, ώστε να συμβάλλει με τις ιδέες και τις προτάσεις της σε μία ακόμα πιο ανοιχτή πόλη, μια πόλη ακόμα πιο φιλική για τα ΑμεΑ. Η Λένα, κοινωνικά δραστήρια και πολιτικά ενεργή αποτελεί παράδειγμα δύναμης. Οι απαντήσεις της στις ερωτήσεις που της θέσαμε ήταν μεστές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας είπε…

Λένα βρίσκεσαι σε αναπηρικό καροτσάκι. Σε βλέπουμε όμως μαχητική…

Αγαπητέ Τάσο, όχι μόνο μαχητική αλλά και δραστήρια θα τολμούσα να πω! Γεννήθηκα στην Έδεσσα με κινητική αναπηρία μια εποχή που το να έχεις παιδί ΑμεΑ και να κυκλοφορείς στο δρόμο ήταν ακόμη ταμπού! Οι γονείς μου όμως δεν με έκρυψαν ποτέ! Ίσα-ίσα με έβγαλαν στον κόσμο, στην κυριολεξία επέβαλλαν την παρουσία μου στην κοινωνία με αποτέλεσμα να ενσωματωθώ και να γίνω «αποδεκτή» από πολύ μικρή ηλικία! Θυμάμαι τον αείμνηστο πατέρα μου να μου λέει σε μία από τις χιλιάδες συζητήσεις μας «παιδί μου δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορείς να κάνεις»! Έτσι πορεύτηκα, βγήκα στην κοινωνία, έκανα σπουδαίους φίλους, εργάστηκα, ασχολήθηκα με συλλογικές εργασίες, έκανα οικογένεια και θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό μέλος της πόλης που ζω και λατρεύω!

Εκτός από γυναίκα, είσαι μητέρα ενός παιδιού και ενώ παράλληλα εργάζεσαι, να σου κι από κοντά ο προεκλογικός σου αγώνας. Πες μου τις εμπειρίες σου μέσα απ’ όλη αυτήν την παράλληλη διαδικασία.

Εκτός από γυναίκα με πάρα πολλές υποχρεώσεις, δεν εργάζομαι καθημερινά με την πλήρη σημασία της λέξης, απλά συνεισφέρω κάποιες μέρες της εβδομάδας στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούμε με τον σύζυγό μου και το γιο μου βρισκόμενοι σε λαϊκές αγορές του νομού με είδη ζαχαροπλαστικής.
Τον υπόλοιπο χρόνο μου τον μοιράζω μεταξύ των υποχρεώσεων της οικογένειάς μου και του συλλόγου των νεφροπαθών ν. Πέλλας «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», του οποίου έχω την τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος και γραμματέας καθώς όπως γνωρίζει ο κόσμος είμαι νεφροπαθής τελικού σταδίου και υποβάλλομαι σε αιμοκάθαρση εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Τώρα το πώς προέκυψε η απόφασή μου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του Δημάρχου μας για την υποψηφιότητά μου ως δημοτική σύμβουλος στον δήμο Έδεσσας ομολογώ ότι έγινε μετά από ώριμη σκέψη κάποιων μηνών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμαρχος μου πρότεινε να συμμετέχω στο συνδυασμό του. Την πρώτη και τη δεύτερη φορά που έβαλε υποψηφιότητα, όπως και φέτος, μου το είχε προτείνει απλά οι συγκυρίες της ζωής μου τότε δεν μου επέτρεπαν να συμμετέχω. Είναι προς τιμήν του που είναι ο μόνος από τους υποψηφίους τόσων χρόνων που έκρινε ότι ένα άτομο με αναπηρία είναι απαραίτητο στο δημοτικό συμβούλιο. Ομολογώ ότι παρόλο που προέρχομαι από πολιτικοποιημένη οικογένεια, ο πατέρας μου ασχολούνταν με τα κοινά, ήταν κάτι που δεν το είχα σκεφτεί σοβαρά και ίσως λίγο με ξένιζε, με τρόμαζε κυρίως στο αν θα φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης του Δημάρχου μας. Όμως ο χρόνος έπειτα από την απόφασή μου, μού έδειξε ότι έπραξα πολύ σωστά. Η αγάπη και η αναγνώριση που λαμβάνω από τον κόσμο, ο σεβασμός του ήθους και των αρχών που με μεγάλωσε η οικογένειά μου καθώς και των δραστηριοτήτων μου είναι κάτι αναπάντεχα ευχάριστο. Με γεμίζει συγκίνηση, ευγνωμοσύνη αλλά και αίσθημα ευθύνης απέναντι τους. Όσο για τους συνυποψήφιούς μου στον συνδυασμό έχω να πω ότι με αγκάλιασαν με πολλή χαρά και αγάπη από την πρώτη στιγμή και με έκαναν να νιώσω πολύ οικεία. Βέβαια, η συμπαράσταση και η στήριξη του συζύγου μου, που ήταν αρωγός στην απόφασή μου, της οικογένειάς μου και των φίλων μου είναι αυτά που μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.

Η Έδεσσα θεωρείς ότι είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους που έχουν κινητικές δυσκολίες; Ποιες οι προτάσεις σου;

Πολύ ωραία ερώτηση! Είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα, γιατί κανένας – κακά τα ψέματα – δεν μπορεί να έρθει στη θέση ενός ατόμου με αναπηρία αν δεν είναι ο ίδιος ανάπηρος! Η Έδεσσα, λοιπόν, τα τελευταία εννέα χρόνια έχει κάνει αλματώδη βήματα στον τομέα της πρόσβασης! Ευχαριστώ και δημόσια γι’ άλλη μια φορά τον κ. Γιάννου που ποτέ δεν αγνόησε τις προτροπές και τις συμβουλές μου και δημιούργησε προσβάσεις όπου τον προέτρεψα ή ακόμη κι εκεί που εγώ δεν το είχα σκεφτεί. Όμως, έχουν να γίνουν πολλά ακόμη. Έχουμε συζητήσει κάποιες από τις ιδέες μου και θα προσπαθήσω εφόσον όλα πάνε καλά και ο κόσμος με εμπιστευθεί και με την ψήφο του να συνεισφέρω στο να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο που πριν 10-15 και παραπάνω χρόνια ήταν άπιαστο! Μία πόλη απόλυτα προσβάσιμη σε κάθε σημείο της στα Άτομα με Αναπηρία!

Τι σημαίνει για εσένα η λέξη «Μακεδονία» και τι η λέξη «Έδεσσα»;

Μακεδονία σημαίνει πατρίδα!
Η μόνη μία και μοναδική και ελληνική που δυστυχώς αυτήν τη στιγμή αιμορραγεί από την αναλγησία και το ξεπούλημα των ηγετών της! Είμαι πολύ περήφανη για τους προγόνους μου, και τους μεν και τους δε, καθότι η καταγωγή της μητέρας μου είναι πρόσφυγες που ήρθαν κυνηγημένοι από τη Μικρά Ασία και του πατέρα μου από την Έδεσσα. Την Έδεσσα που λατρεύω, που δεν θα μπορούσα να ζήσω μακριά της, που είναι η ομορφότερη πόλη της Μακεδονίας μας και που θα την κάνουμε καλύτερη με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του κόσμου στις 26 του Μάη. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Γιάννου που ήταν, είναι και θα είναι κοντά στα Άτομα με Αναπηρία και μου έδειξε την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Ελπίζω να φανώ αντάξια των προσδοκιών του! Ευχαριστώ πολύ!