Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από τις 10 Ιανουαρίου 2021 θα εμβολιασθούν εκατομμύρια πολίτες της Ελλάδας σε δύο δόσεις.

Επειδή η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υγείας (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, φαρμακεία, ιδιώτες γιατροί, ιδιωτικές κλινικές κλπ) είναι βέβαιο ότι θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, είναι προφανές ότι για να πετύχει το εξαιρετικά απαιτητικό σχέδιο εμβολιασμού, θα χρειαστεί η συνδρομή όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμοι – Περιφερειακές Ενότητες – Περιφέρειες.

Προκειμένου να μην επαναληφθεί η ταλαιπωρία των ήδη εξουθενωμένων πολιτών σε ατέλειωτες ουρές, όπως γίνεται επί μήνες στους προθαλάμους των μονάδων υγείας, αλλά και για να μην μετατραπούν τα κέντρα εμβολιασμού σε κέντρα υπερ-μετάδοσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει από τώρα να συμβάλει με κάθε μέσο στην οργάνωση των εμβολιασμών. Η παράταξη της Οικολογίας – Πράσινης λύσης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον αντιπεριφερειάρχη υγείας και τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας υγείας της περιφέρειας. Θα πρέπει ο ρόλος και των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό να είναι αυστηρά καθορισμένος, ειδάλλως ο όλος σχεδιασμός κινδυνεύει, με συνέπεια να εμφανιστεί και πάλι ως αποδιοπομπαίος τράγος “η ατομική ευθύνη” των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.