Στη γρήγορη μεταβολή του γεωστρατηγικού πεδίου, απόρροια της Ουκρανικής κρίσης και του επαναπροσδιορισμού των ρόλων των δύο νατοϊκών “συμμάχων” Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Εξωτερικών της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Δήμητρα Τσεκουρά.

Όπως δήλωσε η ίδια “σε κάθε λανθασμένη κίνηση του Ερντογάν, “προϊόν” της αυτονόμησής του από τη Δύση λόγω της ισλαμικής του ταυτότητας, θα πρέπει η Ελληνική διπλωματία να τον υποχρεώσει να καταβάλει, μέσω των ΗΠΑ, το ανάλογο τίμημα στο Κυπριακό”.

Είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα να “εξαργυρώσουμε την επιταγή” των δύο βάσεων της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, ζητώντας τη δυναμική παρέμβαση της Αμερικανικής πλευράς, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, για την παράνομη κατοχή του 40% της Κύπρου, την κατασκευή στρατιωτικού αεροδρομίου στα κατεχόμενα, καθώς και τον συνεχιζόμενο εποικισμό της Αμμοχώστου.

Την κρίσιμη ώρα, που θα μας ζητηθεί η χρήση των βάσεων, από την Κυβέρνηση Μπάϊντεν, απαιτείται να διεκδικήσουμε την επίλυση χρόνιων προβλημάτων μας, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τη σταδιακή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.