Με την παρούσα επιστολή,  και σε συνέχεια του από 21/10/2021 εγγράφου μας  δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην  μείωση στο Βαρύ και Ανθυγιεινό Επίδομα. Το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δε λαμβάνει υπόψιν τη φύση της εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών.

Η Διυπουργική Επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες , διότι απλούστατα δεν έκανε καμία σοβαρή μελέτη γύρω από τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών κτιρίων. Αρκέστηκε στις απαντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων άσχετων με το αντικείμενο και γνωμοδότησε την καταδίκη ενός κλάδου.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αναδιανομή που επιχειρείται σε βάρος μας, όχι για λόγους ουσίας, όχι διότι αυτές οι κατηγορίες που περιορίζεται ή εξαφανίζεται το Βαρύ και Ανθυγιεινό Επίδομα είναι κατηγορίες με λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με κάποιες άλλες, αλλά καθαρά για δημοσιονομικούς λόγους που οδηγούν σε αναδιανομή των χρημάτων από το ένα πορτοφόλι στο άλλο.

            Χωρίς να θέλουμε να προσβάλλουμε κανένα, σας μεταφέρουμε την άποψη πολλών συναδέλφων μας που θεωρούν υποκριτική τη στάση της πολιτείας. Άνθρωποι που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αντιικού αγώνα, όπως οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων και που απασχολούνται κατά 50% με την απαράδεκτη τριώρη απασχόληση και με έναν μισθό όχι πάνω από 320€. Θεωρούμε άδικη την όποια συζήτηση για περικοπή ενός επιδόματος που για τα υποαμειβόμενα -πλην όμως σκληρά εργαζόμενα μέλη μας- είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας.

Κλείνοντας, θέλουμε να γνωρίζετε ότι ο κλάδος της καθαριότητας σχολικών κτιρίων μετρά πάνω από 1500 εργατικά ατυχήματα τα τελευταία 22 χρόνια, εκ των οποίων τα 27 οδήγησαν στο θάνατο ή τη μόνιμη και ολική αναπηρία συναδέλφισσες και συναδέλφους. Επίσης, για το ίδιο διάστημα έχουμε καταγεγραμμένες στα αρχεία των σωματείων μας πανελλαδικά  περί τους 450 θανάτους από καρκινοπάθειες με βασικό ενοχοποιητικό παράγοντα τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων. Την δε περίοδο της πανδημίας καταμετρούμε 3.500 περίπου νοσήσεις λόγω Covid-19, ενώ η πολιτεία μας «ανταμείβει» για τον δίχρονο αντιικό αγώνα που δίνουμε στα σχολεία στερώντας μας τη δωρεάν χορήγηση self-test, τα οποία εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Και βεβαίως, οι Δήμοι, δεν μας χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα πολύ περισσότερο στους πιο πάνω κινδύνους.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως η Διυπουργική Επιτροπή που γνωμοδότησε για το Ανθυγιεινό Επίδομα δεν τα έλαβε υπόψιν της, αφού περιορίστηκε σε μια καθαρά διεκπεραιωτική διαδικασία.

Με το χέρι λοιπόν στην καρδιά, σας καλούμε να στηρίξετε το αίτημα μας και να  μην επιτρέψετε την άδικη περικοπή του επιδόματος μας. Το δικαιούμαστε, το έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΕΧΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ         ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ ΠΑΓΩΝΑ