Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκαν σήμερα 12 Ιουλίου 2022 στη Βουλή ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης και ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ο Βουλευτής Πέλλας έθιξε στον Υπουργό το μεγάλο ζήτημα των ζημιών που έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες του Νομού Πέλλας από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε τον κ. Γεωργαντά ότι τις προηγούμενες ημέρες επαναλήφθηκε το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και άλλες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών.

Δεδομένου του προβλήματος που εμφανίζεται στις παραγωγές και στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ στις 30 Ιουνίου για ενίσχυση των δενδροκαλλιεργειών λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ο κ. Σταμενίτης ζήτησε να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό της στήριξης των παραγωγών και οι εν λόγω ποικιλίες.

Παράλληλα, ο Βουλευτής συζήτησε με τον Υπουργό το ζήτημα της επικαιροποίησης του ΕΛΓΑ ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες διαμορφούμενες κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα στο πλαίσιο της σημερινής του ομιλίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στην τροπολογία για την αποζημίωση των προανθικών, τόνισε ότι σήμερα η ανάγκη της επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ και τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ξεκινήσει η μεγάλη διαβούλευση.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τον Βουλευτή Πέλλας ότι άμεσα θα εξεταστεί το ζήτημα των βροχοπτώσεων και θα εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι πράγματι είναι ο καιρός να ξεκινήσει η συζήτηση για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Βουλευτή κ. Σταμενίτη για την τροπολογία και την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ:

Δ. Σταμενίτης _ Τροπολογία για τα Προανθικά _ 12.07.2022 – YouTube