Σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένονται από απόψε το βράδυ στην περιοχή λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας “ARIEL”.

Η κακοκαιρία αναμένεται, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.

Το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας ετέθη σε 24ωρη επιφυλακή, για όσο διάστημα διαρκέσει το κύμα κακοκαιρίας. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων για τον καλύτερο συντονισμό τόσο με τις κρατικές, όσο και με τις δημοτικές υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κακοκαιρία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του μηχανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε επιφυλακή όλο το αρμόδιο προσωπικό και ήδη μηχανήματα αποχιονισμού είναι σε ετοιμότητα και επιχειρούν όπου απαιτείται στους ορεινούς όγκους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Συνεννόηση έχει γίνει με την Πολιτική Προστασία και την ΕΜΥ, όπως και με τους Δήμους, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, αλλά και με τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες επίσης είναι στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, καθώς οι προγνώσεις προϊδεάζουν για σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους ειδικά στις ορεινές περιοχές και κατά τις νυχτερινές ώρες, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων. Επίσης, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων. Παρακαλούνται όλοι να ενημερώνονται τακτικά από την ΕΜΥ και την Πολιτική Προστασία για τις προγνώσεις και να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας.

Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τις προειδοποιήσεις μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ (www.emy.gr), από τα έκτακτα δελτία τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) και από τα social media της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (https://www.facebook.com/CivilProtectionPKM/ και https://twitter.com/ADPP_PKM).

Σε περιπτώσεις ανάγκης τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: Αστυνομία 100, Πυροσβεστική 199, ΕΚΑΒ 166, Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχει παγετός.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζή ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

-Να φροντίσουν να έχουν εργαλεία για τον καθαρισμό χιονιού ή πάγου, που τυχόν θα συσσωρευτεί έξω από τις κατοικίες τους καθώς και να μεριμνήσουν να προμηθευτούν αλάτι αποχιονισμού από τον οικείο Δήμο τους.

-Να θέσουν τις συσκευές αερίου σε συνεχή λειτουργία και να μην τις απενεργοποιήσουν όσο διαρκεί ο παγετός.

Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Πριν από κάθε μετακίνηση να ενημερώνονται για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.