Ένα θέμα που δεν είναι τωρινό αλλά δυστυχώς μια μεγάλη παλιά πληγή είναι αυτό που συμβαίνει με τίς ελλείψεις του ΕΚΑΒ.

Έπρεπε να έχουν ήδη γίνει προσλήψεις διασωστών διότι δεν μας ενδιαφέρει να φθάνει μόνο το ασθενοφόρο άμεσα αλλά να υπάρχει και το κατάλληλο προσωπικό με τις γνώσεις που απαιτούνται και να μπορεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

Δεν είναι δυνατόν με μπαλώματα να καλύπτονται οι κενές θέσεις των εκπαιδευμένων πιστοποιημένων διασωστών από πυροσβέστες που εν μέσω καλοκαιριού  τους χρειαζόμαστε για τίς φωτιές ή από υπαλλήλους ΟΤΑ και στρατιωτικούς με τυπική και ελλιπή κατά τα άλλα εκπαίδευση.

Αυτή την στιγμή εργάζεται μόνο το μισό από το απαραίτητο προσωπικό διασωστών ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευμένοι με πιστοποίηση διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που παραμένουν άνεργοι.

Έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αν τηρούνταν τυπικά οι κανόνες ασφαλείας και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε περίοδο καλοκαιρινής περιόδου με πολλούς τουρίστες.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ρίξει το βάρος που αρμόζει με γρήγορες κινήσεις στα προβλήματα υγείας.

Η μεταφορά ενός συμπολίτη μας είτε σε καρότσα αγροτικού είτε σε ασθενοφόρο με ανειδίκευτο προσωπικό είναι βέβαιο ότι θα έχει άσχημο τέλος.

Οι προσωρινές μετατάξεις με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μας θυμίζει την ρήση ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού και έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις παίρνοντας παράδειγμα και από την ΜΕΘ του νοσοκομείου της Έδεσσας πού μεταφέρθηκε προσωρινά στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών για το διάστημα του COVID και ακόμα αναμένουμε να επαναλειτουργήσει.

Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις έθεσε σαν προσωπικό στοίχημα το θέμα της υγείας, οπότε αναμένουμε άμεσα να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι διαχρονικά και δεν χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις για μικροκομματικά οφέλη.

 

Νικόλαος Γκοτζαμάνης

Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Έδεσσας και Αλμωπίας