Με αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο εορτάσθηκε η ετήσιος μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Σκέπης.
Την παραμονή της εορτής (7/8), στις 18.30, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του εορταζομένου Αγίου, η οποία φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό οίκημα, και στην συνέχεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Καστορίας κ. Καλλινίκου και του Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος και ομίλησε μετά την ευλόγηση των άρτων τονίζοντας τον σεβασμό του προς το πρόσωπο το Αγίου Καλλινίκου και πριν ακόμη από την αγιοκατάταξή του. Σημείωσε επίσης ότι ο Άγιος Καλλίνικος τιμάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος,  όπως και στην Ι. Μητρόπολη Καστορίας όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκκλησιαζόταν στους ιερούς ναούς και κήρυττε τον θείο λόγο σαγηνεύοντας τους πιστούς. Δίδασκε επίσης τα παιδιά στα κατηχητικά σχολεία της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος προσέθεσε επίσης ότι ο Άγιος Καλλίνικος, όπως και κάθε άγιος, αποτελεί σημείο του Θεού για την εποχή του.
Με τις αρετές του, όπως το ανεπίφθονο, την αφιλαργυρία κ.ά., έδειξε ποιος είναι ο Επίσκοπος, ποιος πρέπει να είναι ο σύγχρονος Επίσκοπος. Χρησιμοποιούσε την λογική, βασιζόμενος όμως στον νόμο του Θεού και όχι στα πάθη, όπως συμβαίνει στη σύγχρονη κοινωνία. Ήταν λογικός, όχι όμως ορθολογιστής· ευσεβέστατος, αλλά όχι ευσεβιστής· ακριβής τηρητής του τυπικού της Εκκλησίας, χωρίς όμως να προσκολλάται σε αυτό. Ήταν πραγματικός άνθρωπος του Θεού και καθοδηγούσε τους άλλους προς την ίδια κατεύθυνση, προς την αγιότητα. Πλέον, σύμφωνα με τον εκπεφρασμένο πόθο του, ακούγεται η φωνή του στα αυτιά του συγχρόνου ανθρώπου, να διακηρύττει ότι «ο πιο ευτυχής άνθρωπος είναι ο άνθρωπος του Θεού».

Την ημέρα της εορτής (8/8) ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καστορίας και Εδέσσης. Στο κήρυγμά του τόνισε ότι η ζωή των αγίων αποτελεί την ιστορία της Εκκλησίας. Γι᾿ αυτό και η Μητρόπολη της Έδεσσας χάρη στην ύπαρξη του Αγίου Καλλινίκου καταγράφηκε στην ιστορία της Εκκλησίας. Ο Άγιος Καλλίνικος με την αγιότητά του σφράγισε τους τόπους που έζησε όπως και τα πρόσωπα.
Ήταν όντως ο καλός ποιμένας που αγαπούσε και νοιαζόταν για το ποίμνιό του, που στολιζόταν από ποικίλα χαρίσματα και μάλιστα διοικητικά, που κήρυττε, προσευχόταν, διέτρεχε τις περιοχές της Μητροπόλεως είτε με κάποιο όχημα είτε και πεζοπορώντας, για να συναντήσει τους ανθρώπους, να τους παρηγορήσει, να εκδηλώσει προς αυτούς την αγάπη του, να τους οικοδομήσει εν Χριστώ.
Νοιαζόταν για το μέλλον της Μητροπόλεως, εκφράζοντας την επιθυμία και προσευχόμενος ο Θεός να δώσει καλούς διαδόχους του, ώστε να καταστήσουν την Μητρόπολη ένα μικρό τμήμα του Παραδείσου. Η επιθυμία του αυτή επί αρχιερατείας του νυν Επισκόπου Ιωήλ, ο οποίος υπάρχει άξιος διάδοχός του, βρίσκει όταν την πραγματοποίησή της.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον ιερό ναό κατά το διήμερο του εορτασμού, προκειμένου να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα του Αγίου Μητροπολίτου που έζησε και αγίασε κατά τον 20ο αιώνα και να μετάσχει στις ιερές ακολουθίες. Στον πανηγυρικό εορτασμό έλαβαν μέρος επίσης ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Τ. Προδρόμου (Σκήτης Βεροίας) Αρχιμ. Πορφύριος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και μεγάλος αριθμός κληρικών. Τις αρχές εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Ι. Μουράτογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ά. Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.