Αποκλειστική συνέντευξη στο edessanews, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας, ιατρός Κώστας Λαμπρόπουλος και εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Συνεργασία Ευθύνης, βάζοντας στο «τραπέζι» της συζήτησης πολλά και ενδιαφέροντα θέματα της πόλης.

Ως ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Έδεσσας και φυσικά του Δήμου, συμμετείχε στις επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις του, όπως η ενημέρωση των πολιτών και οι εξορμήσεις προληπτικής ιατρικής σε όλον τον Δήμο.

  Ο Κώστας Λαμπρόπουλος μας μίλησε «ανοιχτά» για τους συνυποψήφιους του, για το όραμά του για την πόλη, για τους στόχους της επόμενης 5ετίας και σχολίασε τις σχέσεις κράτους-αυτοδιοίκησης αλλά και τις διεκδικήσεις που έχουν μπει «ψηλά» στην ατζέντα της δημοτικής Αρχής.

Ας δούμε όμως τι μας απάντησε

 

 

  1. Σε αυτές τις εκλογές είστε ξανά υποψήφιος με τον Συνδυασμό “Συνεργασία Ευθύνης”, στο πλευρό του Γιάννη Μουράτογλου. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς αυτός ο συνδυασμός και τι ο επικεφαλής του;

 

Κατ΄αρχάς να σε καλησπερίσω και να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις μια ακόμα φορά να συζητήσουμε και να αναφερθούμε στις επικείμενες εκλογές και στην παράταξή μας. Στη Συνεργασία Ευθύνης είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και προτάσεις για την πρόοδο του τόπου μας, με βασικό χαρακτηριστικό μας την όρεξη για συλλογική δουλειά προκειμένου να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων μας. Την παράταξή μας την διέπουν η σταθερότητα και οι αρχές. Τίποτα δεν γίνεται άναρχα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι πολίτες βλέπουν σε μας την πρόοδο και την συνέχεια. Στα χρόνια που πέρασαν δείξαμε ότι είμαστε κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του, πολλές φορές με προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το πρόγραμμα που καταθέτουμε συγκροτήθηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διάλογο μεταξύ των στελεχών της Συνεργασίας Ευθύνης, που κατέθεσαν τις προτάσεις τους μεταφέροντας τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και συνδιαμορφώσαμε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση.

 

  1. Θα μπορούσατε να ιεραρχήσετε τις ανάγκες/προβλήματα στα οποία θα πρέπει να δώσει λύση η νέα δημοτική αρχή;

 

 

 Για μένα πάντα τα πιο σημαντικά είναι τα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, χωρίς φυσικά να υποτιμώ τα πολλά ακόμα ζητήματα και θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος. Όσον αφορά λοιπόν τα θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής θέλω να αναφέρω ότι στο Δήμο Έδεσσας λειτουργούν σημαντικές δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας, όπως το ΚΑΠΗ, το ΚΗΦΗ, οι δομές Βοήθεια στο Σπίτι, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ μεΑ – Ορίζοντας, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας. Επίσης, το Γηροκομείο Έδεσσας, λειτουργεί απρόσκοπτα μέσα από τη συνεργασία φορέων με μπροστάρηδες το Δήμο Έδεσσας και την Ιερά Μητρόπολη. Κατά την περίοδο της πανδημίας ενώθηκαν οι δυνάμεις όλων των δομών σε δράσεις στήριξης του μοναχικού βίου και υποστήριξης όσων συμπολιτών μας είχαν ανάγκη. Ακόμα, ο Δήμος Έδεσσας αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, η παροχή γευμάτων σε απόρους συμπολίτες μας και η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. Στόχος μας είναι ο συντονισμός όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών και δομών κοινωνικής μέριμνας, έτσι ώστε να παραχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Με το συντονισμό όλων των δομών θα καταφέρουμε αφενός να συνεχίσουμε τη λειτουργία όλων των υφιστάμενων δομών και αφετέρου να παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η δημιουργία δομής για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας,  κέντρο Ψυχικής Υγείας., Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη.

Πολύ σημαντική επίσης κρίνεται η πρόσβαση παιδιών με αναπηρίες στους τόπους ψυχαγωγίας τους και γι’ αυτό το λόγο δεσμευόμαστε στην τοποθέτηση ειδικών οργάνων για παιδιά με αναπηρία στις υφιστάμενες παιδικές χαρές. Και τέλος το πιο βασικό όλων, η πρόληψη και η ενημέρωση που συνήθως είναι ελλιπής, αλλά όταν υπάρχει σώσει ζωές. Με αυτό το γνώμονα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Δημοτών και θεματικών ομάδων εθελοντών, έρευνα διερεύνησης αναγκών και Παρατηρητήριο συνεχούς διερεύνησης αναγκών, δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και διαδικτυακής πλατφόρμας παροχής πληροφόρησης για το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών, με διαδραστικό χαρακτήρα.

Τώρα όσον αφορά στα έργα υποδομής. Έχουν πραγματοποιηθεί εμβληματικές παρεμβάσεις ανάπλασης όχι μόνο στην Έδεσσα, αλλά και σε πολλές Δημοτικές Κοινότητες. Πολλές από τις παρεμβάσεις έλαβαν αρχιτεκτονικά βραβεία για την καινοτομία και την υψηλή αισθητική τους. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα με προτεραιότητες το κυκλοφοριακό και την επίλυση του προβλήματος στάθμευσης, αλλά και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων και ασφαλτοστρώσεων στην Έδεσσα και όλους τους οικισμούς. Επίσης, έχουμε καταθέσει προτάσεις για αναπλάσεις στις γειτονιές, απόδοση χώρων πρασίνου στο περιαστικό δάσος, αλλά και διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς για την τόνωση της αγοράς.

Σε ότι αφορά στην προσβασιμότητα, έχουμε εγκαταστήσει ράμπες πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε όλους τους επισκέψιμους χώρους και τα δημοτικά κτήρια, ενώ τα κοινόχρηστα ποδήλατα είναι μία καθημερινή διευκόλυνση για κατοίκους και επισκέπτες. Στην καθαριότητα είμαστε ένα καθαρός και νοικοκυρεμένος δήμος, εφαρμόζουμε την ανακύκλωση και είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε καφέ κάδους για βιοαπόβλητα, ενώ κατασκευάζεται το Πράσινο Σημείο στο Προάστειο για επανάχρηση παλιών αντικειμένων. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά με τη δημιουργία δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου, την εκμετάλλευση της ενέργειας του Εδεσσαίου ποταμού με εγκατάσταση μηχανισμών παραγωγής ενέργειας από τη ροή του νερού, την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε όλη την πόλη, την εγκατάσταση έξυπνων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο της Έδεσσας και την ολοκλήρωση αγωγών και εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Έδεσσα.

Τέλος όσον αφορά στον αθλητισμό το νέο γήπεδο κατασκευάζεται και παράλληλα εκπονείται μελέτη για ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο στο νέο αθλητικό κέντρο. Και μη ξεχνάμε την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου, ώστε να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Θα βρισκόμαστε πάντα κοντά στους αθλητικούς συλλόγους της πόλης και θα στηρίζουμε κάθε δράση τους.

 

  1. Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών;

 

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να συνεχίσουμε το πλούσιο έργο μας ή να γυρίσουμε χρόνια πίσω; Τον τελευταίο καιρό δυστυχώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα έντονων πολιτικών συγκρούσεων και φανατισμών, που επιδιώκουν να επικρατήσει η “κουλτούρα της ακύρωσης”. Πολιτικές συγκρούσεις, φανατισμός, διχαστικές συμπεριφορές και ευτελείς αφορισμοί πλήττουν καθημερινά την πολιτική εικόνα της κοινωνίας μας. Παρατηρήθηκε μεγάλη ‘’επιχείρηση λάσπης’’ και μπαράζ ανοίκειων επιθέσεων σε προσωπικό επίπεδο εναντίων υποψηφίων της δημοτικής μας παράταξης. Κάποιες φορές με επίσημες ανακοινώσεις και κάποιες άλλες πίσω από την ανωνυμία ψεύτικων profile, των γνωστών κουκουλοφόρων του internet. Εμείς, στη Συνεργασία Ευθύνης έχουμε κρατήσει μια στάση σεβασμού απέναντι στον πολίτη, διατυπώνοντας με νηφαλιότητα τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για την επόμενη ημέρα. Αυτό γιατί πιστεύουμε βαθύτατα στη δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός αποτελεί την πραγματική ουσία της δημοκρατίας. Απαντούμε όχι με λόγια αλλά με έργα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να παραγάγουμε έργο, αγωνιστήκαμε σκληρά για πολλά χρόνια και τώρα καρπωνόμαστε τις επιτυχίες μας, που μας δίνουν κουράγιο και όρεξη για νέες προσπάθειες. Προχωράμε λοιπόν μπροστά στον δρόμο της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, της προόδου. Είμαστε πανέτοιμοι για την επόμενη μέρα.

 

  1. Θα θέλατε να μας αναφέρετε συνοπτικά το προσωπικό έργο που αφήνετε ως “προίκα” στην πόλη μας;

 

 

Νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα για μένα, που σε μεγάλο βαθμό το έχω κερδίσει, είναι να δείξω στους συμπολίτες μου πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στα ιατρικά κυρίως θέματα. Θέλω να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Με τις συνεχόμενες δράσεις για την μέτρηση της οστικής μάζας βοηθήσαμε πολλούς ανθρώπους να εντοπίσουν τυχόν πρόβλημα οστεοπόρωσης, που δεν είχαν καν αντιληφθεί. Το πρόγραμμα είχε αύξηση συμμετοχής κατά 56% σε σχέση με πέρυσι και φυσικά καλύφθηκαν όλοι οι οικισμοί του Δήμου Έδεσσας. Συνολικά εξετάστηκαν 673 άτομα. Το φετινό μας πρόγραμμα μέτρησης της οστικής πυκνότητας ήταν λοιπόν ιδιαίτερα πετυχημένο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ιδιαίτερη σημασία της πρόληψης. Οπλισμένες με τη γνώση της κατάστασής τους όσες έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία θα επισκεφθούν τους γιατρούς τους προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις. Επίσης στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας του διοργανώσαμε δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής. Για άλλη μια φορά θέλαμε να αποδείξουμε πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Ακόμα συμμετείχαμε στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας. Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και όλους όσους επιθυμούν να ελέγξουν άμεσα και εύκολα την κατάσταση της υγείας τους.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν μαστολογικοί έλεγχοι σε γυναίκες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, σε συνεργασία με το γυναίκειο φιλανθρωπικό σωματείο “ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ’’. Επιπλέον και σε συνεργασία με την οργάνωση  «Μαζί για το Παιδί» παρέχουμε κάθε χρόνο παπούτσια σε οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας

Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλά σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Έδεσσας, με αποκορύφωμα το σεμινάριο των βασικών Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ μέσω της συνεργασίας του Δήμου Έδεσσας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εθελοντική Ομάδα Κρίσεων ΕΔΟΚ που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τους απινιδωτές στα σχολεία ευθύνης της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής (1ο  ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 1ο Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο – Λύκειο Άρνισσας,)  καθώς και σε θέσεις κλειδιά στο κέντρο της Έδεσσας και στους 4 χώρους άθλησης της πόλης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί.

 

 

  1. Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους πολίτες του Δήμου Έδεσσας;

 

Το βασικό μας σύνθημα είναι ένα. Πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι συμπολίτες μας σε αυτές τις τόσο κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Οι πολίτες χρειάζεται να μας δείξουν την εμπιστοσύνη τους, ώστε να συνεχίσουμε όλα αυτά τα μεγάλα έργα. Πρέπει όλοι να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Η πορεία μου τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση και η αγάπη του κόσμου μού δίνουν τα πιο πολύτιμα εφόδια που απαιτούνται για την εκλογική μάχη , αλλά πάντα χρειάζεται να είμαστε κοντά στον κόσμο, να αγωνιζόμαστε και να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας. Μπορεί να έχω εμπειρία στην αυτοδιοίκηση αλλά αυτή τη στιγμή ξεκινώ από το μηδέν και πάλι και ζητώ την στήριξη και την αγάπη των συμπολιτών μου. Χρειάζεται να επιλέξουμε τον σωστό δρόμο και τους κατάλληλους υποψηφίους, παραμερίζοντας φίλες και συγγένειες, πράγμα που μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά απαραίτητο. Οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, μακριά από γενικότητες και εύκολες υποσχέσεις. Καλώ όλους τους πολίτες να διαβάσουν το πρόγραμμα μας γιατί στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου τίθενται σοβαρά διλήμματα, που θα κρίνουν το μέλλον του τόπου. Αυτές οι εκλογές είναι ένα σταυροδρόμι και πρέπει να διαλέξουμε το σωστό δρόμο. Σε ευχαριστώ.