Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan απηύθυνε ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Pashinyan αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Αρμενία υποφέρει επειδή είναι δημοκρατία © ΕΕ, 2023-ΕΚ

Στην ομιλία του, ο κ. Pashinyan εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του για τις αρχές της δημοκρατίας, στο πλαίσιο των πολύπλευρων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Αρμενία τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου 2020-2021 και της συνοριακής σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν. Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Αρμενία υποφέρει επειδή είναι δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα παρέλυε και θα έχανε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της αν δεν ήταν δημοκρατική.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και την ανακατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ότι το Μπακού το έπραξε «για την εκπλήρωση της μακροχρόνιας πολιτικής του για εθνοκάθαρση». Περιέγραψε επίσης τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο μακρύς αποκλεισμός του διαδρόμου Lachin από το Αζερμπαϊτζάν και επέπληξε σθεναρά τη Μόσχα στον απόηχο της τελευταίας επίθεσης του Μπακού.

«Όταν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι διέφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στη Δημοκρατία της Αρμενίας, όχι μόνο οι σύμμαχοί μας στον τομέα της ασφάλειας αρνήθηκαν να μας βοηθήσουν, αλλά έκαναν επίσης δημόσιες εκκλήσεις για αλλαγή εξουσίας στην Αρμενία, για την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης». Αλλά ο λαός της Αρμενίας ενώθηκε για τη δική του ανεξαρτησία, κυριαρχία, δημοκρατία και άλλη μια συνωμοσία εναντίον του κράτους μας απέτυχε.

Περιγράφοντας λεπτομερώς προηγούμενες και μέχρι στιγμής αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης διαρκούς ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Pashinyan δήλωσε την προθυμία του να υπογράψει συμφωνία ειρήνης και διευθέτησης σχέσεων με το Μπακού μέχρι το τέλος του έτους. «Πρέπει να κινηθούμε σταθερά προς την ειρήνη», είπε (..) «Για να γίνει αυτό, απαιτείται πολιτική βούληση, την οποία διαθέτω. Από την άλλη πλευρά, τόσο η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι χώρες της περιοχής μας πρέπει να μας δώσουν την πλήρη υποστήριξή τους για να υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.»

Η ομιλία είναι διαθέσιμη εδώ. (17.10.2023)

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΝαγκόρνο-Καραμπάχ: το Κοινοβούλιο ζητά επανεξέταση των σχέσεων ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν (05.10.2023)

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΚέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό