Στην Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή για την άρνηση της Κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα προϊόντα που αισχροκερδούν, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα στον αρμόδιο Υπουργό ότι :

«Στις 2 Νοεμβρίου εκδόθηκε δελτίου τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες. Οι έλεγχοι έγιναν από τη ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα τα επέβαλε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Είναι ένα καλό βήμα ότι βάσει του Νόμου 5045/2023 που προβλέπει πρόστιμα και επίσης προβλέπει ότι δημοσιεύεται και αναρτάται στη σελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης εντός των πέντε ημερών η περίληψη των αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλεται το πρόστιμο και περιλαμβάνει την επωνυμία, το ονοματεπώνυμο του παραβάτη, την έδρα, την περιγραφή της παράβασης και το επιβληθέν πρόστιμο.

Πιστεύω ότι καλώς βάλατε το πρόστιμο αλλά σας ερωτώ πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής ποιο προϊόν με βάσει το Νόμο που εισηγηθήκατε παρανόμησε η εταιρεία και αισχροκερδεί εις βάρος του;

Πιστεύετε στο καταναλωτικό κίνημα; Πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζει και ο καταναλωτής για το ποια προϊόντα αισχροκερδούν οι εταιρείες; Και αν ναι γιατί δεν αξιοποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις για να τα δημοσιοποιήσει όπως ζήτησε με εξώδικο της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.»

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας στην απάντηση του ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες που διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν. Ωστόσο στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Κωνσταντινόπουλος ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Ανάπτυξης τα συγκεκριμένα προϊόντα που υπάρχει αισχροκέρδεια, αρνήθηκε να τα ονοματίσει και μίλησε γενικά για τις εταιρείες.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε, ως φύλλο συκής, για να καλύψει την εσκεμμένη και αδικαιολόγητη πλημμελή εφαρμογή των διατάξεων βάσει των οποίων επέβαλε τα πρόστιμα, οι οποίες προβλέπουν δημοσίευση περίληψης των αποφάσεων με περιγραφή μεταξύ άλλων των παραβάσεων, 10 αποφάσεις επιβολής προστίμων χωρίς όμως τις συνημμένες σε αυτές Εισηγήσεις του Διοικητή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, οι οποίες όμως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αποφάσεων όπως προβλέπεται ρητά, καθώς σε αυτές καταγράφονται αναλυτικά γιατί επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Το ΠΑΣΟΚ που, όπως σημείωσε ο κ.Κωνσταντινόπουλος, είναι ο θεμελιωτής των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων οι οποίες ακόμα και σήμερα προστατεύουν τους καταναλωτές, όπως η αναγραφή τιμής ανά μονάδα μέτρησης, το παρατηρητήριο τιμών και το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων καθώς και ο μηχανισμός ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών θα συνεχίσει να πιέζει ώστε η Κυβέρνηση να δίνει τα προβλεπόμενα στοιχεία στους καταναλωτές και θα καταθέσει και πρόταση για τροποποίηση του νόμου ώστε να καθίσταται αδιαμφισβήτητα υποχρεωτική η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης των προϊόντων για τα οποία διαπιστώνεται αθέμιτη κερδοφορία από τις επιχειρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=A6RTIiobEG8