Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Αγλαΐας Μπλιούμη  «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα» (εκδόσεις Κέδρος).

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11 το πρωί στο Παρθεναγωγείο,  στην Έδεσσα.

Προλογίζει η Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ.Ε.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Δρ.Συμεών Δεγερμεντζίδης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. και η ίδια η συγγραφέας.

Ένα μυθιστόρημα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα των Ελλήνων μέσα από την ματιά ενός παιδιού δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία. “Τι είναι η ελληνικότητα” και “ποια χαρακτηριστικά μας κάνουν Έλληνες;” είναι τα κεντρικά ερωτήματα που στηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής ταυτότητας με διασπορικούς όρους. Το κυνήγι της ευρωπαϊκής ταυτότητας των Ελλήνων επιχειρείται και με την αναζήτηση των «ελληνικών ριζών», καθώς μέσα από τις οικογενειακές ιστορίες το βιβλίο περιδιαβαίνει σταθμούς της ελληνικής Ιστορίας, όπως αφηγήσεις από την Μικρασιατική Καταστροφή, το παιδομάζωμα κατά τον Εμφύλιο, τη βουλγαρική και γερμανική Κατοχή, την αντίσταση των Ελλήνων της Γερμανίας κατά της χούντας.

Η Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες. Υπηρετεί ως μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.