• Στους υλοτόμους- δασεργάτες ανατίθεται η εκμετάλλευση και διαχείριση των δασών.
  • Σημαντικά τα οφέλη για τους Δήμους και τους κατοίκους των δασικών περιοχών.
  • Ανανεώνεται ο επαγγελματικός εξοπλισμός των υλοτόμων.
  • Νέα αυτοκίνητα και επιπλέον στελέχωση στη διεύθυνση Δασών και στα δασαρχεία μας.

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης, στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Δασαρχείων.

Ανάμεσα σε αυτά, η εκπόνηση διαχειριστικών μελετών για τα δάση του Νομού μας, η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, η αγορά νέων αυτοκινήτων για τα δασαρχεία και η στήριξη των υλοτόμων/δασεργατών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε τον κ. Καρασμάνη πως, εντός του 2024 θα προκηρυχθούν για όλα τα δάση της χώρας οι διαχειριστές μελέτες χρήσης τους, καθώς επίσης και ότι θα προκηρυχθούν 500 νέες θέσεις για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, με τη δέσμευση μάλιστα πως θα αποκατασταθεί η αδικία, που εξαιρέθηκαν τα δασαρχεία του Νομού μας από τις προσλήψεις του προηγούμενου διαγωνισμού.

Ο κ. υπουργός αναγνώρισε αυτό που πάντα υποστηρίζει ο Γιώργος Καρασμάνης, ότι δηλαδή οι υλοτόμοι/δασεργάτες αποδεδειγμένα αποτελούν τους αποτελεσματικότερους φύλακες και προστάτες των δασών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με το νομοσχέδιο για τα δάση – το οποίο θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση – θα ανατεθεί στους δασικούς συνεταιρισμούς η διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών, καθώς και ο καθαρισμός τους από τη βιομάζα με ετήσια επιδότηση. Ποσοστό από τα έσοδα διαχείρισης των δασών θα δίνεται και στους πλησιέστερους Δήμους, με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών και δωρεάν ξυλεία σε κατοίκους των δασικών περιοχών.

Από την πλευρά του ο κ. Καρασμάνης συνεχάρει τον υπουργό για τις καινοτόμες και ρηξικέλευθες προτάσεις του για την προστασία των δασών. Όπως επίσης, του έδωσε και τον κατάλογο με τα έργα για την προστασία των δασών από το μέτρο Μ8 (του ΠΑΑ), το οποίο εκπονήθηκε επί υπουργίας Γιώργου Καρασμάνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο οποίο περιλαμβάνονται 7 σημαντικά έργα για την Πέλλα.

Ο κ. Καρασμάνης συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Ευάγγελο Γκουντούφα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι, το χρόνιο αίτημά του για την ανανέωση του επαγγελματικού εξοπλισμού των υλοτόμων θα ικανοποιηθεί μέσω κοινοτικών πόρων, ενώ θα δοθούν νέα αυτοκίνητα στη διεύθυνση Δασών και στα δασαρχεία Έδεσσας και Αριδαίας, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει ο Γιώργος Καρασμάνης.