Από ότι φαίνεται το υπουργείο Υγείας δεν έμαθε από τα λάθη του και επαναφέρει το θεσμό του προσωπικού γιατρού, με την διαφορά όμως ότι τώρα θα αφορά ιδιώτες γιατρούς που θα πληρώνονται από τους ασθενείς.


Η πρώτη προσπάθεια δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν είχαν βρει διαθέσιμο γιατρό ή όσοι είχαν εγγραφεί είχαν επιλέξει αναγκαστικά γιατρούς σε μακρινή απόσταση από το σπίτι τους προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπονταν.
Ο γιατρός λοιπόν τώρα απλώς θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ο οποίος άλλωστε αποτελούσε στόχο της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ώστε να γνωρίζει τις δαπάνες και το κόστος σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες ανά πολίτη.
Η νέα επιβάρυνση για τους πολίτες έρχεται πάντως σε μια στιγμή που η κυβέρνηση σταδιακά και μεθοδικά προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει μέρος των υπηρεσιών υγείας, ώστε στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε παραχώρηση μεγαλύτερου μέρους του ΕΣΥ σε ιδιώτες.
Μην ξεχνάμε τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία επίσης θα πληρώνουν οι ασθενείς. Και σε αυτή την περίπτωση αξιοποιείται το επιχείρημα της «επιπλέον επιλογής» ώστε να δικαιολογηθεί το νέο χαράτσι για τους πολίτες.
Και όλα αυτά σε μια φτωχοποιημένη χώρα που οι πολίτες με το ζόρι βγάζουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν.
Δεν έπρεπε ούτε ευρώ να βγαίνει από την τσέπη τον ασθενών για τα θέματα υγείας τους.
Μας έχει εκπλήξει πάντως η εφευρετικότητα τους στο να βρίσκουν τρόπους να απομυζούν τον πολίτη αυτής της χώρας. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ καλό για τα ταμεία του κράτους και πολύ κακό για τα νεύρα και την τσέπη του πολίτη.
Νικόλαος Γκοτζαμάνης
Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Έδεσσας και Αλμωπίας