Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σκύδρας καταγγέλλει στους δημότες της Σκύδρας την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει την διακοπή της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Σκύδρας (όπως και των υπολοίπων Ειρηνοδικείων του νομού μας)  και να του βάλει λουκέτο.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο σχέδιο αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός «Καλλικράτης»), μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων και  αποτελεί ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του Υπερμνημονίου της Ε.Ε., που στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κλπ) και το πληρώνει ακριβά το λαός. Το «σινιάλο» για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, που θα καλύπτει όλους τους κλάδους των δικαστικών σχηματισμών δόθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με το σχέδιο Πισσαρίδη , όπου αναφέρεται ότι «Η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων είναι επίσης προβληματική. Δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές της ελληνικής επαρχίας θα πρέπει να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες μονάδες, καθώς το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο.» Στην ίδια λογική, του «κόστους-οφέλους», η Παγκόσμια Τράπεζα απαίτησε την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, τον περιορισμό Πρωτοδικείων και Εφετείων, πράγμα που αποτυπώθηκε το 2021 στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», στο  λεγόμενο «Υπερμνημόνιο». Αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει και την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκύδρας , θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους. Βέβαια, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων στα μεγάλα αστικά κέντρα  της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να παράσχει στοχευμένη αρωγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και των κατευθύνσεων της,  προωθούν μια Δικαιοσύνη, που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και από την άλλη να ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη καταδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, του Αντιπεριφερειάρχη  Πέλλας , αλλά και των άλλων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε Δήμους και Περιφέρεια, που αγκιστρωμένοι στην λογική του «κόστους-οφέλους», καλλιέργησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τον εφησυχασμό, διακινώντας τις ψευδείς, όπως αποδείχτηκε, διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών βουλευτών ότι τα Ειρηνοδικεία Σκύδρας και Αριδαίας θα διατηρηθούν.  Τώρα,  για άλλη μια φορά, «θα πέσουν από τα σύννεφα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας θα μπει μπροστά στον αγώνα για να μην διακοπεί η λειτουργία του Ειρηνοδικείου και καλούμε τους δημότες της πόλης, βγάζοντας τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και απορρίπτοντας τόσο κυβερνητικό σχέδιο, όσο και τη λογική «κόστους- οφέλους» στην οποία βασίζεται, να απαιτήσουν, με την μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, την συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Σκύδρας.

 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ