Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου) είναι μια μέρα κατά την οποία γιορτάζεται ο πολιτισμός των Ρομά και εγείρεται η ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά ανακηρύχθηκε επίσημα το 1990 στο Σέροκ της Πολωνίας, όπου η Διεθνής Ένωση Ρομά πραγματοποίησε το τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, προς τιμήν της πρώτης μεγάλης διεθνούς συνάντησης των εκπροσώπων των Ρομά, στις 7-12 Απριλίου 1971 στο Τσέσφηλντ κοντά στο Λονδίνο.

Οι Ρομά (όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

Στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στον Δήμο μας ζουν πολλές οικογένειες Ρομά για τους οποίους ως Δημοτική αρχή καταβάλουμε καθημερινά προσπάθειες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους στις περιοχές όπου ζουν.

Φροντίζουμε για την βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, την αποκομιδή των σκουπιδιών, την συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ικανοποιούμε τα όποια αιτήματά τους, ενώ μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Χρόνια πολλά στους συμπολίτες μας

 

Ο Δήμαρχος Πέλλας

Ευστάθιος Φουντουκίδης