Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη και μέλη της Συνομοσπονδίας δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας.

κορκίδηςΣτην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε το θέμα της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που, σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, ρυθμίζεται με απόφαση του εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας άκουσε με προσοχή τις θέσεις του Προέδρου και των εκπροσώπων της ΕΣΕΕ αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Αναφέρθηκε στη διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που βρίσκεται ήδησε εξέλιξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την ενιαία  αντιμετώπιση του θέματος που  όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας “θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις διαφορετικές απόψεις και παραμέτρους και θα κατευθύνεται σε μία κοινή βάση συνεννόησης και συναίνεσης ώστε να προωθηθεί μία ενιαία και επωφελής, τόσο για τον εμπορικό  κόσμο όσο και για τους καταναλωτές, απόφαση”.

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την ΕΣΕΕ και τους εκπροσώπους της η οποία ελπίζουμε ότι και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές  θα οδηγήσει σύντομα στην καλύτερη δυνατή απόφαση με στόχο την προώθηση και ενίσχυση του εμπορίου και της τοπικής οικονομίας. Ζητούμενο είναι να ανακάμψει άμεσα και δυναμικά η αγορά, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε ελκυστικό εμπορικό και τουριστικό προορισμό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στο σχέδιο των αναπτυξιακών προτάσεων που πρόκειται να  υποβάλει η Συνομοσπονδία στις 13 αιρετές Περιφέρειες, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Τζιτζικώστα σχετικά με το νέο εμπορικό χωροταξικό χάρτη και την οικονομική μελέτη της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές στην  Κεντρική Μακεδονία  που θα παραδώσει προσεχώς η Συνομοσπονδία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχετικά με τη ΔΕΘ, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η παρουσία  τόσο του ιδίου όσο  και των λοιπών εκπροσώπων της ΕΣΕΕ στην 78η ΔΕΘ σηματοδοτεί την ανάγκη επανάκτησης, ανάδειξης και ενίσχυσης του εμπορικού ρόλου και χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

            Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τα κυριότερα προβλήματα του εμπορικού τομέα καθώς και οι  αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή κατά την τρέχουσα συγκυρία. «Ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία να ξανακερδίσει τη θέση που της αξίζει ως κορυφαίος πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Τώρα είναι η στιγμή ο Βορράς να διαδραματίσει το ρόλο που κατέχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, ως ατμομηχανή ανάπτυξης και βασικός συντελεστής της οικονομικής δραστηριότητας και ευημερίας της χώρας. Είμαστε αποφασισμένοι και εργαζόμαστε στοχευμένα  προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΚΜ. Η επόμενη πενταετία είναι πολύ σημαντική και δεν θα αφήσουμε ούτε λεπτό να πάει χαμένο σε αυτή την ενιαία και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των πολλαπλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΠΚΜ. Σύμμαχός μας είναι οι εμπορικοί σύλλογοι και οι επιχειρηματικοί φορείς, με τους οποίους έχουμε γόνιμη συνεργασία και κοινό τρόπο αντίληψης των ζητημάτων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

            Επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν, τέλος,  στο τραπέζι της συζήτησης ήταν η ανάγκη ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών του Λιμένος Θεσσαλονίκης και η σύνδεση του εμπορίου της ΠΚΜ με τον τουρισμό με στόχο την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.