Το πρόγραμμα «Ένα δέντρο για το κλίμα» δημιουργήθηκε από την ομάδα aeiforum, με σκοπό την ενημέρωση- προβληματισμό για την κλιματική αλλαγή και την υιοθέτηση θετικών στάσεων καταπολέμησής της, μια εκ των οποίων είναι και το φύτεμα δέντρων.

Το πρόγραμμα υιοθετήθηκε αρχικά από το τοπικό δίκτυο της ΔΠΕ ΠΕΛΛΑΣ “Σκέφτομαι Αειφορικά,  Δρω Υπεύθυνα”, αλλά το αγκάλιασαν πολλά περισσότερα σχολεία. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα, προγραμματίστηκε συμβολική φύτευση ενός δέντρου στην αυλή κάθε σχολείου που δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενημερώνοντας τους/τις μαθητές/τριες για την κλιματική κρίση και την αξία των δέντρων.

Σε συνεργασία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ ΠΕΛΛΑΣ, με τη Διεύθυνση Δασών Πέλλας, τα Δασαρχεία Έδεσσας και Αριδαίας, ξεκίνησε η δεντροφύτευση σε 35 δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού μας, στις 21/3, ημέρα Δασοπονίας και συνεχίζεται.

Παράλληλα η ιδέα του προγράμματος συζητήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» με τους Συλλόγους Γονέων των Δημοτικών Σχολείων της Έδεσσας και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ ΠΕΛΛΑΣ κ. Ε. Φράγκου.Με δεδομένο, ότι οι συνεργασίες και οι κοινές δράσεις μεταξύ σχολικών μονάδων, ενισχύουν τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, προτάθηκε η φύτευση 10 δέντρων (ένα από κάθε δημοτικό σχολείο της Έδεσσας) στον ίδιο χώρο της πόλης με τη συμμετοχή της Στ’ Δημοτικού όλων των σχολείων της πόλης, ώστε η εμπειρία των

παιδιών που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στο Γυμνάσιο, να τα συνοδεύει και να αποτελεί κίνητρο

συνεργασιών και φιλίας.

Η πρόταση βρήκε ενθουσιώδη αποδοχή από όλους τους Συλλόγους Γονέων και Συλλόγους Διδασκόντων και ξεκίνησε η οργάνωσή και υλοποίησή της, ενώ ο Δήμος Έδεσσας, στήριξε τη δράση και πρότεινε ως χώρο φύτευσης, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Έτσι το ένα δέντρο για το κλίμα, έγινε και ένα δέντρο για τη φιλία.

Την Τετάρτη 20/3 περίπου 200 παιδιά, από όλα τα δημοτικά σχολεία της Έδεσσας, γονείς και εκπαιδευτικοί, με τη στήριξη του Κέντρου Πρόληψης ΟΡΑΜΑ, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και του Δήμου Έδεσσας, έστειλαν ηχηρό μήνυμα.

Το εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια πάρκο, ζωντάνεψε και χρωματίστηκε από χαμόγελα. 10 δέντρα, ένα για κάθε σχολείο, με τις μοναδικές τους πινακίδες από τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, κοσμούν σήμερα το Πάρκο . Ένα μικρό λιθαράκι για την κλιματική κρίση, μια μεγάλη πρόκληση φιλίας και σχέσεων, βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η αρχή να φέρει τη συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στηρίζοντας τη δράση οι Αντιδήμαρχοι κ. Δ. Καραμάνη και Ε. Τρυψιάνης, ενώ τα συνεργεία του Δήμου έφεραν τα δέντρα και βοήθησαν τα παιδιά στη δεντροφύτευση.