Στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 με τίτλο ” Ήπιες δεξιότητες (soft skills) για ενδυνάμωση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών” (κωδικός σχεδίου 2023-1-EL01-KA122-VET-000128462), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιμόρφωση καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας στον φορέα Europass Teacher Academy στη Μαδρίτη Ισπανίας για το χρονικό διάστημα από 1 έως 6 Απριλίου.

Δέκα καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων του σχολείου παρακολούθησαν μαθήματα με θέμα«Soft skills for strong teachers», χρησιμοποιώντας μεθόδους βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης.

Οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τη δουλειάς τους, τα σχολεία τους και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους και εξασκήθηκαν σε δεξιότητες επικοινωνίας. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες ηγεσίας και αυτοπεποίθησης, εργάστηκαν ομαδικά σε μελέτες περιπτώσεων για την επίλυση προβλημάτων. Εξοικειώθηκαν με μεθόδους ανακούφισης από το στρες, με τεχνικές διαχείρισης του άγχους και εμπνεύστηκαν πώς να τις εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους. Συμμετείχαν σε πολιτιστική εκδρομή και ενημερωθήκαν για ιστορικά μέρη και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του σχολείου αποτέλεσε κύριο σκοπό της δράσης. Οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν με ευρωπαίους συναδέλφους τους σε ομάδες , αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές και εξασκήθηκαν στην Αγγλική γλώσσα. Τέλος, οι συμμετέχοντες καθηγητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην όμορφη πόλη της Μαδρίτης, να επισκεφθούν μουσεία και να μάθουν την ιστορία της.

Αποδέκτες της δράσης αυτής αποτελούν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην κινητικότητα, αλλά συνολικά ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας καθώς θα ακολουθήσει ενημέρωσή του. Επιπλέον, θα επωφεληθούν οι μαθητές του σχολείου, καθώς η  ενίσχυση των καθηγητών με ήπιες δεξιότητες (soft skills)  έχει αντίκτυπο στο σχολικό περιβάλλον και τάξη και, επιπλέον, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ενεργή εμπλοκή των μαθητών μέσα από συγκεκριμένα μαθήματα που διδάσκονται στο ΕΠΑΛ, όπως το ΣΕΠ, η Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, η Ερευνητική εργασία στην Τεχνολογία, αλλά και συνολικά στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας κατά τη διδασκαλία όλων των μαθημάτων.

Η επιμόρφωση των καθηγητών φέρνει το ελληνικό σχολείο πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης, καθιστώντας το όχι απλά μια πηγή γνώσης, αλλά και πολύτιμο  αρωγό στην καλλιέργεια και άσκηση της κριτικής σκέψης.